Päivänvalon vaikutukset urheilusuorituksiin

9 06 2010

AD-Luxin edustaja (Ilkka)  oli vuonna 1995 pitämässä luennon Kuortaneen urheiluopistolla Tapio Korjuksen tiimille aiheesta ”Valon ja värien vaikutukset urheilusuorituksiin”.

Urheilua päivänvalossaAapo potkaisemassa palloa.

Muutamia faktoja:

  • Mitä parempilaatuisessa valossa lapsi kasvaa, sitä suuremmat mahdollisuudet hänellä on tulla huippu-urheilijaksi.
  • Keinotekoinen päivänvalo olisi paras vaihtoehto sisätiloissa tapahtuvaan urheiluun.
  • Tiedetään, että ulkoratojen ennätykset ovat pääosin parempia kuin sisäratojen, suurin ero on valaistuksessa. Aito päivänvalo on paras.
  • Jos urheilijalla on silmälasit tai piilolasit, ne muuttavat silmiin tulevan valon spektriä. Siitä poistuu kaikki UV ja sävytettyjä laseja  käyttämällä muitakin värejä. Joillakin urheilijoilla on ollut viime aikoina erittäin värikkäitä laseja. Ehkä tällä värillä halutaan saada jokin positiivinen vaikutus, joka ko. värillä on. Mikäli näin on, tämä on eräänlaista dopingia. Tuskin on tutkittu, mitä tapahtuu urheilijalle, jos muut värit jäävät saamatta. Värithän (eri aallonpituudet) vaikuttavat silmien kautta kaikkiin sisäeritysrauhasiin.
  • Urheilijoiden aikaerorasitusta hoidetaan yleisesti myös valohoidolla.
  • Päivänvalo lisää fyysistä ja henkistä työskentelykapasiteettia. Se vähentää myös sydämen lyöntitiheyttä, lisää sydämen hapenottokykyä ja alentaa systolista verenpainetta. Nimenomaan sinisellä spektrin osalla on suuri vaikutus näihin seikkoihin. Sininen koetaan myös viilentävänä ja rauhoittavana. Se voi pienentää stressiä.
  • Kun täyden spektrin päivänvalolamppuja testattiin painijoilla, havaittiin tätä: väsymys väheni kauttaaltaan, vireys ja valppaus lisääntyivät ja lisääntyneen voiman tuntemukset kasvoivat verrattuna tavalliseen valaistukseen.
  • Yliopiston soutujoukkue havaitsi täyden spektrin valon olevan kannustavampaa ja lisäävän fyysistä voimaa.
  • Vaikka päivänvalolla pystytäänkin parantamaan urheilusuorituksia, ei sitä voi kuitenkaan luokitella dopingiin. Sen sijaan nykyinen, kellertävä valo olisi verrattavissa doingiin, mikäli sillä pystyttäisiin parantamaan urheilusuoritusia. Mutta näinhän asia ei ole.

Lähetin tämän esitelmäni eräälle urheiluvalmennuksen ja ravinnon asiantuntijalle. Tässä vastaus:  Luin nopeasti läpi esitelmäsi vuodelta 1995 tutussa urheiluopistossa. Olipa mahtavan kiintoisa aihe ja hyvin esitetty asia! Luen sen vielä kertaalleen ja palaan siihen takuulla vielä. Tämä on tavattoman mielenkiintoinen asia – tuo valo!  Teit minut onnelliseksi! Harvoin saa lukea noin mielenkiintoisesta asiasta.

P.s. Aapon koti on valaistu päivänvalon kaltaisella valolla ja Aapo on paljon ulkosalla. Aapostako uusi Litmanen?


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: