Onko Suomi pimeä maa?

4 05 2013

Sisustusarkkitehti Marko Paananen kertoi 21.3.2013  LIV-tv:ssä valaistuksesta.

Suomi on pimeä maa, hän sanoi ja näinhän se on, jos koti valaistaan perinteisellä tavalla: keskellä kattoa yksi riippuvalaisin tai katto täynnä halogeenispotteja, valon sävy kellertävä, värintoisto olematon.

Markon mielestä valaisimia ei voi koskaan olla liikaa! Toki niitä voi olla liikaa. Jos huoneen katto on täynnä halogeeni- tai ledispotteja ja lisäksi mm. lattia- ja pöytävalaisimia, voi valaisimia olla niin paljon, että tunnelma muuttuu rauhattomaksi, lisäksi kattospotit häikäisevät. Sen sijaan valoa on harvoin liikaa sisällä, ulkona sitä on useimmiten kymmeniä kertoja enemmän.

Kaikkeen masennukseen auttaa ilo, sanoi Marko. Olisipa hyvä, jos auttaisikin.  Talvimasennus ja -väsymys ovat eri asia. Niihin auttaa valo, parhaiten päivänvalo. Päivänvalon puutteessa tehokas kirkasvalovalaisin, joka nykyään on ledivalaisin. Mielellämme kerromme Markolle uusimmista kirkasvalohoitotutkimuksista.

Markon asiakas Sari oli tyytyväinen Markon ideoihin.  Se on hyvä asia. Kuitenkin katto oli täynnä halogeenispotteja. Tunnelma oli hieman rauhaton, sisustuksen värit eivät näkyneet aitoina. Halogeeneista syntyi häiritseviä heijastuksia myös kiiltävistä pöydistä.

Sari olisi saattanut olla tyytyväisempi epäsuoraan, täyden spektrin päivänvaloon kuin värit vääristäviin spotteihin. Mutta eihän Sari sitä tiedä, koska ei ole kokeillut.

Markon mielestä päivänvalo on typeryyttä, hurmiossa tehdään suhteettoman suuria ikkunoita ja ollaan ongelmissa sisustuksen kanssa. Se on tietysti eri asia kuin täyden spektrin päivänvalolamput, joilla saadaan sisustuksen värit näkymään aitoina. Jos päivänvalosta pidetään, ei kannata muuttaa Sudaniin, kuten Marko ehdottaa. Päivänvalon saa sisälle huoneisiin ikkunoista ja parhaista päivänvalolampuista.

Markon mukaan valaistuksen kuusi sääntöä ovat

 1. halogeeni
 2. halogeeni
 3. halogeeni
 4. himmennin
 5. himmennin
 6. himmennin

Onhan tämä täyttä puppua. Halogeenit ovat menossa myyntikieltoon, ne kuuluvat hehkulamppujen ryhmään ja ovat aiheuttaneet jo liikaa tulipaloja. Halogeenit voisi jo unohtaa. Himmennin ei ole aina tarpeellinen. Jos huoneessa voidaan sammuttaa eri valaisimia eri aikaisesti, on lopputulos sama kuin himmennyksen lopputulos, mutta se onkin huomattavasti edullisempi himmennysvaihtoehto.

Värintoistoindeksi on tärkeä asia, myös Markon mielestä. Hänen mukaansa valon lähdettä verrataan päivänvaloon ja päivänvalon kykyyn toistaa värejä. Wikipedian mukaan asia ei ole näin yksinkertainen, värilämpötila vaikuttaa siihen, mikä on vertailukohde. Markon mielestä tietyllä valolla saadaan sininen näyttämään siniseltä, mutta samalla valolla ei saada punaista näyttämään punaiselta ja keltaista näyttämään keltaiselta. Näin on, jos valaistaan Markon suosimilla halogeeneilla. Jos käytetään täyden spektrin päivänvalolamppuja, kaikki värit näyttävät aidoilta.

Markon mielestä

 1. auringon valon värintoistoindeksi on 100,
 2. halogeenilampun indeksi on 99,
 3. loisteputkilla päästään 90:een ja
 4. ledeillä 80:een.

Marko on oikeassa itse asiassa vain 1. kohdassa. Toki halogeenin värintoisto on teoriassa 99, mutta kun valo on kellertävää ja kohdistuu siniseen väriin, muuttuu väri violetiksi, kun valo kohdistu punaiseen väriin, muuttuu väri oranssiksi jne. Voiko halogeenilla siis olla erinomainen väritoisto – ei todellakaan.

Parhailla loistelampuilla päästään 97:ään, ledeillä yli 91:n, parhailla jopa 95:een.

Kuitenkin valon spektri on tärkein valon laadun mittari. Se on Markolta unohtunut.

AD-Luxin mukaan valaistuksen seitsemän kultaista sääntöä ovat

 1. Valaise täyden spektrin päivänvalolla. Se on tärkeää sisustuksen värien oikein näkemiselle, mahdollisimman suurelle vireystilalle, näöntarkkuudelle, lukunopeudelle ja jopa lasten koulumenestykselle. Valitse värilämpötilaksi 5500 K ja värintoistoindeksiksi (Ra) mahdollisuuksien mukaan yli 96. Kokeile ensin, ellet usko.
 2. Vältä häikäiseviä lamppuja. Vältä kattoon upotettuja ledejä tai halogeeneja, ainakin lapsiperheessä. Tämä on hyvin yleinen valaistustapa, mutta jopa kaikkein haitallinen pienelle lapselle. Vältä lampun heijastumista kiiltävistä pinnoista sekä lampun näkymistä valaisimesta ja varjostimen läpi.
 3. Suosi epäsuoraa valaistustapa aina kuin mahdollista. Suora valaistustapa on käyttökelpoinen silloin, kun se on häikäisemätön.
 4. Valaise ledilampuilla ja –valaisimilla mikäli värintoistoindeksi on yli 90 ja valo on puhtaan valkoista, mieluiten 5500 K.
 5. Suunnittele valon määrä tavanomaista suuremmaksi, tunnelman luomiseksi  paras on aidon kynttilän ja takan valo.
 6. Valitse vaaleat varjostimet valaisimiin. Tällöin myös pintojen värit ja värikkäät huonekalut ovat parhaimmillaan. Tummat värit vaativat enemmän valoa, jolloin myös häikäisyriski kasvaa.
 7. Täyden spektrin päivänvalo auttaa sisustussuunnittelijoiden työtä, koska sisustuksen värit näkyvät aitoina, eikä esim. sohvan väriä tarvitse mennä katsomaan ulos!

Toiminnot

Information

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: