Ledin värintoisto

22 12 2014

Kehityksensä neljän miljoonan vuoden aikana ihmissilmä on tarkoitettu näkemään minkä tahansa kohteen täyden spektrin valaistuksessa eli päivänvalossa, jossa on kaikki seitsemän sateenkaaren väriä ja lisäksi kaikki näiden värien sadat välivärit. Tässä on esimerkki hyvälaatuisesta spektristä:

VLspektri2

Ihmiset ostavat nykyään ledilamppuja lainkaan selvittämättä, mikä on valon spektri ja värintoisto. Ne ovat tärkeämpiä kuin luumenmäärä. Liian usein hinta vaikuttaa vaikka tiedetään, että halpa ledi tulee maksamaan jo 3-5 vuoden aikana enemmän kuin hieman kalliimpi ledi.

Spektri on kuitenkin valon laadun tärkein mittari. Ihmiset joutuvat elämään vuosikausia valossa, joka on laadultaan hyvin arveluttavaa. Valaistusalan asiantuntijoiden mielestä halvoista ledeistä on odotettavissa terveysongelmia, varsinkin kehittyville lapsille ja maissa, joissa on liian vähän päivänvaloa talvisin. Tässä on varoittava esimerkki puutteellisesta valon spektristä.

huonospektri

Ihmiset viettävät kolmasosan tai jopa lähes kaksi kolmasosaa elämästään keinovalossa. 

Suunnittelijoiden ja arkkitehtien tulisi ymmärtää, miten suuri vastuu heillä on. Elleivät he tee oikeita valintoja, on suuri riski, että heidän valintansa ”sairastuttaa” ihmiset.

Valaistuksen vaikutus terveyteen 

Baselin yliopiston tutkija Christian Cajochen sanoo, että keinovalolla voi olla hyvin negatiivisia vaikutuksia. Valoon tulisi suhtautua kuten lääkkeeseen. Sen on oltava oikeanlaista, ja sitä on otettava oikea annos.

Valobiologit ovat ehdottaneet, että meidän pitäisi määrätä raja-arvoja keinovalolle, jonka spektri ei ole jatkuva. Pitäisikö oleskelua perinteisessä valossa rajoittaa? Kenen tehtävä olisi päättää rajoituksista?

Kysymykset ovat tärkeitä erityisesti niille ihmisille, jotka eivät saa päivittäistä päivänvaloannostaan, koska eivät pääse kävelemään raikkaaseen ulkoilmaan ja auringonpaisteeseen. Valo ei ole pelkästään näkemisen apuväline. Se voi olla myös ruoka, vitamiini ja lääke – tai jopa myrkky. Näin sanoo Christian Cajochen.


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: